OXABACKEN

Oxabacken är vår småländska grynpipiga stolthet

Den här osten är vår lyxiga variant av en klassisk svensk hårdost med grynformade pipor. Herrydets Oxabacken har fått sitt namn efter det gamla mejeriet som en gång ska ha funnits på Oxabacken i N. Unnaryd kort efter sekelskiftet.

Grynpipig hårdost har en lång och gedigen historia i Sverige och just den här typen av ost är faktiskt mest känd för att ha ystats här i Småland på 1700-talet, då den allra finaste osten användes som tionde till prästen.

Vår ost Oxabacken är extra speciell då den lagras i minst 14 månader, gärna upp till 18 månader. Ytan borstas för hand under hela lagringen och den får en mycket vacker vilt blomstrade yta av det unika tillvägagångssättet.

Den långa lagringen ger den här osten makalös smakrikedom. Munkänslan är gräddig men spröd, de kristaller som bildats av den långa lagringen är ofta mycket uppskattat. Doften är stark, frisk och smaken har en något sötaktig ton och eftersmaken har en utvecklad styrka.

Vikt hel ost: 15kg

 Att dricka till ~

Fylligt och smakrikt vitt vin utan sötma. Även röda kryddiga och mustiga viner av typ Amarone eller fruktiga och smakrika viner passar bra till. Testa att doppa osten i lite flytande honung till det. 

Att äta till ~

Pajer eller pastasåser varför inte på ostbrickan. Ät osten tillsammans med en ljus lageröl, rostade valnötter eller lite äpple för att ännu tydligare uppleva ostens smakegenskaper.

 

 

VILL DU BOTANISERA BLAND VÅRA OSTAR?

Herrydet har en egen liten ostbutik här på hemsidan där du kan beställa våra unika ostar.

HANDLA OST