QWARNFALL

Qwarnfall ~ vår svenska cheddar, ett unikt mathantverk.

Svensk cheddar lagrad på ohyvlade granhyllor i minst 6 månader.

Hårdost av tät typ, mycket speciellt förädlad då vår cheddar har smörjts med naturbetestalg ifrån kopensionatet Hagshultskossorna i ett unikt småländskt samarbete och sedan lagrats med naturligt blomstrande yta som vi med omsorg borstat under hela lagringstiden.

Smaken är smörig, elegant och robust på samma gång, det här är en riktigt god ost med perfekt sälta. Jordiga inslag med särskild karaktär. Lång och behaglig eftersmak. Ett fantastiskt mathantverk och sannerligen en unik svensk ost.

Vikt hel ost: ca 4kg  

Cheddar är en tät och kompakt ost vilket beror på den speciella tillverkningsteknik "cheddaring", ostmassan ligger kvar på förpressbordet efter att vasslen tappats ur och allt mjölksocker (laktos) förbrukats. De bakterierna som är syrebildande kan då inte producera någon gas under lagringen och osten får då en tät struktur.

 

Att dricka till ~

Fruktigt och ganska sött vin passar bra. Önskar du hellre dricka öl passar en stark ale eller en stark, halvtorr cider som med fruktiga och djupa smaktoner passar väl till cheddar. Alkoholfritt alternativ här rekommenderar vi skarpt svensk kraftfull sortegen äppelmust eller varför inte alkoholfritt bubbel i form av björksoda?

Att äta till ~

Söta frukter likt sött äpple eller päron, stenfrukter så som plommon eller varför inte moget körsbär.

 

 

VILL DU BOTANISERA BLAND VÅRA OSTAR?

Herrydet har en egen liten ostbutik här på hemsidan där du kan beställa våra unika ostar.

HANDLA OST